top of page

Waarom is het zo moeilijk om gewoontes te veranderen?


Prochaska en DiClemente wisten het al langer: de mens is een gewoontebeest. En die gewoontes kunnen slechts doorbroken worden indien men 5 welbepaalde fases doorstaat: de 5 fases van gedragsverandering.

Precontemplatie

Deze fase wordt gekenmerkt door onwetendheid. Men is er zich niet van bewust dat bepaalde gewoontes ongezond zijn en zoveel negatieve gevolgen hebben voor het lichaam en de gezondheid.

Contemplatie

Kennis (van het feit dat bepaalde gewoontes ongezond zijn) en bewustwording beschrijven deze fase het best. Kennisname van de negatieve gevolgen van een bepaalde gewoonte leidt immers tot de effectieve bewustwording en erkenning ervan.

Voorbereiding

In deze fase is men er helemaal klaar voor: “Ik ben bereid om actie te ondernemen!”. Vaak heeft men reeds in het verleden pogingen ondernomen die niet gelukt zijn. Lessen zijn geleerd en deze keer worden er doelstellingen gesteld en actieplannen uitgewerkt. Typerend zijn de kleine stapjes die gezet worden in goede richting.

Actie

Start! Grote stappen worden ondernomen: 3 maal per week naar de fitness, streng dieet en torenhoge motivatie. Niet zelden gaat men de ongewenste gewoontes abrupt eindigen of afzweren. Herkenbaar niet?

Behoud of terugval?

Indien het actieplan behouden wordt dan gaat men over naar de fase van behoud! Helaas gebeurt het in de praktijk veel meer dat men terugvalt in oude gewoontes. Deze terugval kan zich reeds voordoen tijdens de eerste 3 fases. Hoe kan dit vermeden worden? Deze to-do lijst helpt jou van fase naar fase! Bepaal voor jezelf in welke fase je zit en ontdek welke acties je het best onderneemt om van de ene fase succesvol over te gaan naar de volgende!

 

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page