top of page

5 gezonde tussendoortjes

Geen tijd om gezonde tussendoortjes mee te nemen naar de les? Deze 5 gezonde tussendoortjes geven je voor elke dag van de week een gezond alternatief voor de snacks uit de alom vertegenwoordigde automaten op de faculteiten!

Laten we eerlijk zijn: het is niet onze schuld dat we zin hebben in koekjes tijdens de pauze (of zelfs al tijdens de les). Het werd ons immers al van kinds af aan aangeleerd! Voor elke pauze zat er wel een lekker koekje klaar in de boekentas meestal in combinatie met een suikerrijk fruitsapje of melkdrankje. Bovendien zorgt de suiker- en vetten industrie, door toevoeging van vet en suiker in werkelijk alles, ervoor dat we er ronduit verslaafd aan geraken. Tijd voor verandering!

Notenmengeling (proteïnen - koolhydraten - onverzadigde vetten - vezels)

Noten fungeren als een perfect tussendoortje: hapklaar, eenvoudig mee te nemen en boordevol gezonde nutriënten. Stel zelf je lievelingsmix samen of koop er een in eender welke supermarkt.

Opgelet: goedkopere mixen bevatten vaak meer rozijnen en dus ook meer snelle suikers.

(Magere) plattekaas of yoghurt met verse topping

Plattekaas en yoghurt zijn een bron van calcium en bevatten veel proteïnen (bouwstoffen voor je spieren). Het zijn dan ook prima tussendoortjes in het kader van een evenwichtige voeding. Magere plattekaas of yoghurt bevatten beduidend minder verzadigde vetten dan de ‘volle’ varianten maar geven je minder snel een verzadigd gevoel. Koop de natuurversies van plattekaas of yoghurt en wees zelf creatief met de topping: verse stukjes fruit, bessen, noten, chiazaad, honing, chocoladeschilfers,…

Een overheerlijk belegde bruine boterham

Alhoewel brood door menig zelfverklaarde voedingsgoeroes vervloekt wordt, bezit bruin (of volkoren) brood bijzonder veel essentiële nutriënten. Het is namelijk een belangrijke energiebron en leverancier van vezels. Waarom dan geen boterham als evenwichtig tussendoortje voorstellen? Hier zijn enkele alternatieven voor de geliefde Nutella en mayo-rijke salades: kipfilet, hummus, verse kruidenkaas, verse eiersalade (vindt het recept hier), rosbief, … Afwerken met wat fijnproeverssalade, komkommers of radijsjes en voilà, alweer een gezonde snack.

Groenten (eventueel met dip)

Rauwe wortels, stukjes selder, komkommer, bloemkool, broccoli, pastinaak, radijsjes,… Groenten zat om je tussendoor gezond te verantwoorden. Een lekkere (en relatief gezonde) dipsaus erbij trekt zelfs de niet-liefhebbers van rauwe groenten over de streep: hummus, zelfgemaakte mayonaise, pesto, olijventapenade,…

Zorg uiteraard voor meer groenten dan dipsaus!

Last but not least: fruit! Een banaan, appel of peer steek je zo in je tas of rugzak. Geen zin om de schil op te eten? Neem 2 minuten de tijd en: schil je fruit op voorhand, druppel er wat citroensap op en bewaar het op een frisse plaats. Tegen ’s middags heb je nog steeds een knapperige break. Probeer ook rekening te houden met de seizoenen (en je portemonnee) en koop fruit naargelang het seizoen. De zomer is in aantocht en zo ook de aardbeien, frambozen en andere bessen! Heerlijk als snack en alweer boordevol gezonde voedingsstoffen.

 

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page